13.05.2020

Knokke-Heist pompt 10 miljoen in de lokale economie

foto nieuwsbericht 13.05.2020

Een injectie van 10 miljoen euro in de lokale economie van Knokke-Heist moet de coronacrisis doen vergeten. Om het herstel te bespoedigen en de unieke mix van mode- en interieurwinkels, kunstgalerijen, restaurants, cafés en concept stores te behouden, worden diverse maatregelen aangekondigd. Bovendien houdt het gemeentebestuur nog eens 10 miljoen euro achter de hand voor eventueel bijkomende steunmaatregelen. Het plan wordt eind mei voorgelegd aan de gemeenteraad.

Waardebonnen voor tweedeverblijvers en inwoners

Knokke-Heist spendeert meer dan 6 miljoen euro aan waardebonnen voor tweedeverblijvers en eigen inwoners. Omdat tweedeverblijvers tijdens de lockdown niet naar hun residentie aan de kust konden komen, krijgen ze een waardebon van 200 euro. Gasten met een vaste standplaats op een camping krijgen een waardebon van 40 euro. Voor de eigen inwoners wordt per gezin een waardebon van 150 euro voorzien. Om de waardebon te kunnen innen moet er door elk gezin eerst een minimumbedrag worden gespendeerd in de handels- en horecazaken van de badstad door middel van een digitaal systeem. Het ingenieuze spaarsysteem pompt 30 miljoen euro in de lokale economie.

Vernieuwing handelsapparaat alle kansen geven

Het gemeentebestuur wil met een premie innovatieve, startende handelszaken aantrekken. Mits voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden kan een starter tot drie jaar lang een stuk van de huurprijs of aankoopprijs van een pand terugkrijgen. Zo hoopt men dit jaar al een 30-tal starters aan te trekken. Ook voor bestaande ondernemingen worden premies voorzien. Handelaars die willen investeren kunnen een innovatiepremie ontvangen. Zo maakt Knokke-Heist ook in de toekomst zijn imago van exclusieve shopping-bestemming waar. Een onafhankelijke centrummanager wordt aangesteld, hij zoekt naar passende handelspanden en unieke winkelconcepten, promoot innovatiepremies voor bestaande handelszaken, helpt handelaars digitaal te denken en onderzoekt nieuwe ideeën die de kwaliteit van het handelsaanbod kunnen verbeteren. Elke ondernemer in Knokke-Heist heeft recht op acht uur coaching door professionele specialisten op vlak van digitale innovatie, beleving of financiën. Op maat van elke zaak worden zo specifieke actieplannen opgemaakt. Daarnaast maakt het gemeentebestuur werk van gratis opleidingen en webinars.

Meer financiële ademruimte bieden aan ondernemers

De belasting op terrassen en koopwaar komt te vervallen, wat de gemeente 255.000 euro kost. De aanslagbiljetten voor een aantal andere taksen en heffingen worden pas in het najaar verstuurd om ondernemers extra ademruimte te geven. Samen met VISIT KH wordt voor de hotelsector voorzien in een doelgerichte binnenlandse promotiecampagne. Zo komt er een hogere bezetting en wordt het omzetverlies gecompenseerd. Huurders van de gemeente krijgen tijdens de verplichte sluiting volledige kwijtschelding van huur. Het gaat dan om markten, ijskiosken, de helihaven of sport- en cultuurcafés. De Gemeente roept de privésector op om dit voorbeeld te volgen, en de handelshuur voor winkelpanden te laten zakken of kwijt te schelden voor de periode van verplichte sluiting.

Meer service in de handelskern

Als exclusieve badplaats wil Knokke-Heist zijn bezoekers extra in de watten leggen. Er komt een pand met luxueuze toiletten, lockers, babyverzorging en oplaadpunten. Daarnaast komt er een pakjesautomaat waar aangekochte goederen kunnen worden opgehaald wanneer het de klant past. Een shopping shuttle verbindt de belangrijkste winkelstraten met elkaar. Met opvallende kunstwerken, bijzondere street art, imposante bloemenkunst, een gastronomische tiendaagse, een modeweek en een vernissageweekend worden telkens weer andere troeven van Knokke-Heist in de kijker gezet.

Samenwerken aan een hoopvolle toekomst

Als toeristische badplaats is de impact van de coronacrisis groot. Met dit ambitieuze relanceplan heeft Knokke-Heist de intentie om de lokale economie een stevige adrenalinestoot te geven. Samen met alle inwoners, onze loyale tweedeverblijvers en talrijke bezoekers hebben we gelukkig de nodige veerkracht, dynamiek en creativiteit om voor een kickstart te zorgen. Zo doen we Knokke-Heist terug openbloeien.

Bron: kneistikrant.be(12.05.2020)